bat benelux - ShagshagHet roken van een sigaret is begonnen met het zelf rollen daarvan. De eerste sigarettenmachines dateren pas van halverwege de negentiende eeuw. Ook al worden vandaag de dag wereldwijd meer fabrieksmatig geproduceerde sigaretten verkocht, zijn de zelf gerolde sigaretten (shag of roltabak) altijd blijven bestaan.


In Nederland en België speelt shag een belangrijke rol. Ongeveer de helft van de Nederlandse rokers geeft de voorkeur aan shag. In België ligt dat percentage lager, maar is ook nog 40%. De pure smaak van de tabak en het doe-het-zelf karakter spreken rokers blijkbaar aan. Verder zal prijs een rol spelen.

Kerven van tabak

Voor shag wordt de tabak gesneden in fijne, dunne draden om makkelijk een sigaret te kunnen draaien. Daarbij wordt het gehele tabaksblad inclusief de steel gebruikt. Het conditioneren, losmaken, mengen, kerven en drogen van de tabak gebeurt met de modernste productietechnieken en verloopt grotendeels geautomatiseerd. Met name het kerven is een belangrijk onderdeel in het productieproces. De tabak wordt zodanig fijn gesneden dat grovere delen of ‘steeltjes’ zo min mogelijk voorkomen, wat echter niet helemaal kan worden vermeden. Onze productiespecialisten slagen er echter in om de smaak van onze producten constant op een hoog niveau te houden.

Verschillende segmenten

Nederlandse tabaksfabrikanten, waaronder British American Tobacco Niemeyer, hebben het shagsegment verder ontwikkeld. Zo is de befaamde halfzware tabak - een mix van lichte Virginia en zware Kentucky tabak - een typisch Nederlandse uitvinding.

Groeiende belangstelling

Tot ruim na de Tweede Wereldoorlog was shag vooral een alternatief voor de dure fabriekssigaret. In de jaren zestig vond een omslag plaats. Steeds meer jonge mensen gingen shag roken om zich af te zetten tegen de gevestigde orde. Het roken van shag werd een uiting van vrijheid en onafhankelijkheid. Dat imago heeft het nog steeds. Internationaal groeit de belangstelling voor shag.


Laatst bijgewerkt: 21/07/2011 11:46:08 GMT